Postali smo vrtni raziskovalci

Postali smo vrtni raziskovalci
2-Jul-2018

Žabice iz Vrtca Sevnica radostno vrtičkajo

Vrtec Sevnica je eden od vrtcev, ki skupaj s Sparom v projektu Kot nekoč pomagajo ohranjati tradicijo. Vrtcem smo podarili pakete, ki bi se jih razveselili vsi vrtnarji. V njih je bilo vse najnujnejše, kar so mali vrtičkarji v vrtcih potrebovali, da bi uspešno vzgojili avtohtone in stare slovenske sorte vrtnin SPAR Kot nekoč – od semen, zemlje, gnojila do vseh najnujnejših vrtnih pripomočkov. Od takrat, ko so prejeli naš paket, pa je minilo že kar nekaj časa! Poglejmo, kaj sedaj pravi skupina Žabice iz Vrtca Sevnica, kako napredujejo in kaj so se novega naučili.

Kar Janezek naredi, to Janez zna

Otroci so spoznali različna semena, jih med seboj primerjali, nato pa posejali. Sejali so v korita in lončke, nato pa še v večje posode in visoko gredo. Vestno so jih zalivali. »Zato, da bolje rastejo!« – tako pravijo otroci, in mi jim damo prav! Fižolček in paradižnik so še dodatno uporabili: na njunem primeru so spoznali proces kalitve in opazovali, kako iz semena zraste mlada rastlinica, cel proces pa tudi narisali. Tako bodo tudi kot veliki fantje in dekleta vedeli, kako zasejati svoj zelenjavni vrt.

Roke so bile umazane … Tako je tudi prav!

Priprave vrta na setev so se lotili kot pravi vrtnarji! Zavihali so rokave in si, pa ne v prenesenem pomenu, umazali roke. Iz zemlje so pobrali kamenje, dodali novo zemljo, celo pognojili so jo, zemljo lepo pograbili … Skupaj z vzgojiteljico Heleno Lužar niso pozabili tudi pravi vrtnarski načrt! Narisali so risbice, da so vedeli, kaj so kam posejali. Ko so gredice dokončno uredili, so nanje presadili sadike ter posejali semena.

Rastlinice, prav tako kot mali vrtičkarji, že pridno rastejo! Otroci jih z veseljem opazujejo ter beležijo njihov napredek. Skupaj z nami pridno ohranjajo tradicijo! Spremljajte nas še naprej, saj kmalu sledi tudi poročilo o prvem pridelku.

 

Deli s prijatelji
Vsi aktualno

Preberi več zanimivih vsebin

Dragocena kopriva

Dragocena kopriva

Preberi več
Skrb za solato na vrtu

Skrb za solato na vrtu

Preberi več
Paprika – brez nje ne gre!

Paprika – brez nje ne gre!

Preberi več

Projekt SPAR Kot nekoč

Spar Slovenija podpira ohranjanje avtohtonih sort. S preverjenimi pridelovalci po celi Sloveniji je sklenil partnerstva, da zasejejo slovenske avtohtone in udomačene sorte zelenjave SPAR Kot nekoč. Spar Slovenija se je zavezal, da jamči 100% odkup. Izberite pridelke avtohtonih sort in uživajte v pristnih domačih okusih. Skupaj tako pomagamo ohranjati naš zaklad za danes in jutri.
Izvedi več o pridelkih avtohtonih sort

naroči se nae-obvestila