Tradicijo ohranjajo tudi naši najmlajši

Tradicijo ohranjajo tudi naši najmlajši
9-Maj-2018

Mali vrtičkarji SPAR Kot nekoč

Tudi letos smo povabili vrtce, da se nam pridružijo pri ohranjanju slovenskih starih in avtohtonih sort SPAR Kot nekoč. Ponovno smo jim podarili zemljo, gnojilo, semena avtohtonih in starih sort vrtnin, lopatke in grabljice. Spodbudili smo jih, da v svojih vrtčevskih zelenjavnih vrtičkih posejejo semena in tako sproti razvijajo zavedanje o pomenu samooskrbe in avtohtonih ter starih sort.

Najprej pripravimo vrtiček

V vrtcu Otona Župančiča Ljubljana so v prvem tednu pričeli s pripravami na urejanje korit na igrišču, v katerih so si uredili vrtičke. Otroci so si skupaj z vzgojiteljicami ogledali prejeto in se pogovarjali o rasti rastline od semena naprej. Tudi v vrtcu Tržič so se otroci najprej pogovorili o semenih in pravilni uporabi orodij, naredili pa so tudi načrt za vrt. Dokazali so še, da znajo biti zelo inovativni, saj so za gredice uporabili stare avtomobilske gume in jih lepo poslikali. Izdelali so tudi listke in nanje narisali različno zelenjavo, da bodo vedeli, kje raste kateri pridelek.

Najbolj so se veselili sejanja

Ko so otroci pripravili vrtiček, so se lotili sejanja. V zemljo so posejali solato, paradižnik, fižol, papriko in številna druga semena SPAR Kot nekoč. Gredice so označili s kamenčki, lesenimi tablicami in listki. V vrtcu Otona Župančiča Ljubljana so semena posejali v šotne lončke, da bodo na toplem vzgajali sadike rastlin in jih kasneje presadili v zunanja korita, medtem ko otroci iz vrtca Tržič za vse nepovabljene goste že pridno pripravljajo ptičje strašilo.

Mali vrtičkarji že pridno beležijo prve ugotovitve

Otroci že pridno skrbijo za rast posejanih semen. Z zanimanjem opazujejo in ugotavljajo, kako zemlja vpija vodo, ko jo zalivajo, kako na plano pokukajo prvi poganjki in kako se naredijo prvi zeleni listki.

Spremljajte nas še naprej, saj bomo kmalu objavili nove ugotovitve naših malih vrtičkarjev.

 

Deli s prijatelji
Vsi aktualno

Preberi več zanimivih vsebin

Paprika – brez nje ne gre!

Paprika – brez nje ne gre!

Preberi več
Vrtičkanje z Metko – o meni

Vrtičkanje z Metko – o meni

Preberi več
Skrb za solato na vrtu

Skrb za solato na vrtu

Preberi več

Projekt SPAR Kot nekoč

Spar Slovenija podpira ohranjanje avtohtonih sort. S preverjenimi pridelovalci po celi Sloveniji je sklenil partnerstva, da zasejejo slovenske avtohtone in udomačene sorte zelenjave SPAR Kot nekoč. Spar Slovenija se je zavezal, da jamči 100% odkup. Izberite pridelke avtohtonih sort in uživajte v pristnih domačih okusih. Skupaj tako pomagamo ohranjati naš zaklad za danes in jutri.
Izvedi več o pridelkih avtohtonih sort

naroči se nae-obvestila