Paprika – brez nje ne gre!

Paprika – brez nje ne gre!
11-Jul-2018

Če je paradižnik princ med zelenjavo, je paprika prav gotovo princeska.

Zelena, rumena, rdeča, vijolična, oranžna ali črna. Podolgovata, okrogla, zašiljena, mesnata, velika ali majhna. Vse to so paprike, ki jim zaradi dobrega vpliva na zdravje, brez slabe vesti lahko rečemo, da so prava domača super zelenjava. Zato so jo pridno uživali naši predniki, strokovne raziskave pa so potrdile vse njene odlične sestavine.

Če hočemo uživati v čudovitih plodovih z vrta, so semena paprike ena izmed prvih , ki jih posejemo še v zimskem času – konec februarja ali v začetku marca, seveda v toplih prostorih. Vrtičkarji smo zelo neučakani in si z veseljem umažemo roke in komaj čakamo, da mlade rastlinice pokukajo iz zemlje. Te je potrebno presaditi v večje lončke(»prepikirati«) in šele proti koncu maja, ko je vreme stabilno in toplo, posaditi na prosto (če razpolagamo s plastenjakom ali rastlinjakom, jih lahko presadimo že prej). Sadike naj bodo močne in utrjene.

Paprika je toplotno zahtevna rastlina. Potrebuje veliko toplote, zavetrno lego in vlago, a je občutljiva na zastajanje vode. Potrebuje tudi dobro pripravljeno, bogato zemljo. Lahko jo posadimo v lonec, le dovolj velik naj bo, substrat pa hranljiv in primeren za plodovke.

Čez leto z njo nimamo veliko dela. Zalivanje si olajšamo z zastirko, tako nam ne bo treba niti pleti in rahljati zemlje. Če zraste visoko, jo privežimo ob oporo, da je ne bo poškodoval veter ali neurje. Tako nam preostane le še pobiranje plodov.

Na mojem vrtu vsako leto najdete kar nekaj sort paprike. Vedno so to stare sorte, npr. kot kozji rog zavita sivrija, »paradajz paprika« botinska rumena, stara črna babura, klasične babure, pa novejše mini oz. »snack« paprike.

Najlepše izmed vsake sorte označim in jih potem uporabim za seme. Za seme izberem zdrave paprike v polni zrelosti (ko dosežejo končno barvo). Plodove odrežem in pustim nekaj dni na sobni temperaturi, da se meso nekoliko zmehča, seme pa dokončno dozori. Potem odstranim meso in plodove obesim na toplo, zračno mesto, da se posušijo. Suha semena postrgam in preden jih shranim v papirnato vrečico ali kozarec, še enkrat posušim. Tako potem počakajo vse do februarja, ko nadaljujejo svoj življenjski cikelj.

Paprike trgajte v polni zrelosti, plodovi naj bodo čvrsti, bleščeči in težki (na vse to pazite tudi pri nakupu plodov). Neoprane lahko hranite v predalu za zelenjavo v hladilniku (ali drugem hladnem prostoru) do enega tedna. Lahko jih tudi posušite, zamrznete ali pripravite shranke za zimo.

 

Rdeče sorte paprik so najslajše, zelene pa najmanj. Najbolje je, da jih uživate presne, čim bolj sveže, s kančkom maščobe, da se bodo koristne snovi kar najbolje absorbirale. Ste že poskusili pripraviti mešano solato iz paprike, zelene solate in jabolk ali hrušk? Ali pa iz paprike, rukole, breskve in čebule – začinjene z najljubšim prelivom? Ali pa ste pristaš klasike: paprika, paradižnik, čebula in morda še stročji fižol? Lahko uporabite katero koli zelenjavo, sadje, oreščke, sire, kuhana žita … Lahko pa paprike tudi popečete za solato, napolnite z različnimi nadevi, pripravite kot prilogo, jih uporabite za omleto ali pa pripravite številne shranke za hladne dni.

Domišljija pri receptih nima meja, na mizi bo vsak dan nekaj drugega paprik se nikoli ne boste naveličali.

Ali ste vedeli?

Paprike so večletnice. Tik pred mrazom najlepše rastline porežemo za dve tretjini in jih presadimo v lonec. Prenesemo jih na svetlo mesto, kjer ne zmrzuje. Zalivamo zmerno. Februarja ali v začetku marca jih presadimo v večji lonec z bogatim substratom in jih postavimo na prosto, ko mine nevarnost pozebe. Pridelek bo v drugem letu hitrejši za vsaj dva tedna in imeli bomo tudi več plodov.

Če niste srečnež s svojim koščkom zemlje, boste na Sparovih policah našli udomačeno sorto paprike, ki jo gojijo v Sloveniji. To je sivrija. Sorta je primerna za solate in prigrizke ali vlaganje. Pa dober tek!

Napisala: Metka Ternjak

Deli s prijatelji
Vsi vrtnarjenje

Preberi več zanimivih vsebin

Dragocena kopriva

Dragocena kopriva

Preberi več
Skrb za solato na vrtu

Skrb za solato na vrtu

Preberi več
Vrtičkanje z Metko – o meni

Vrtičkanje z Metko – o meni

Preberi več

Projekt SPAR Kot nekoč

Spar Slovenija podpira ohranjanje avtohtonih sort. S preverjenimi pridelovalci po celi Sloveniji je sklenil partnerstva, da zasejejo slovenske avtohtone in udomačene sorte zelenjave SPAR Kot nekoč. Spar Slovenija se je zavezal, da jamči 100% odkup. Izberite pridelke avtohtonih sort in uživajte v pristnih domačih okusih. Skupaj tako pomagamo ohranjati naš zaklad za danes in jutri.
Izvedi več o pridelkih avtohtonih sort

naroči se nae-obvestila