Prva setev na toplem

Prva setev na toplem
22-Feb-2017

Semena lahko nakalimo v večjih platojih ali zabojih, ko rastlinice poženejo dva do tri prave liste, pa jih pikiramo. V substrat, ki smo ga natresli v platoje z gnezdi, kjer bomo vzgojili sadike, naredimo luknjice s premerom debeline svinčnika. S primernim orodjem zrahljamo zemljo okrog rastlinic, nato pa eno po eno previdno jemljemo ven in prepikiramo v plato. Pazimo, da ostane čim več zemlje na koreninah, saj bo tako zastoj v rasti zaradi presaditve manjši. Da bodo rastline lažje premostile presaditveni šok, po pikiranju prostor za nekaj dni zasenčimo in sadike vlažimo.

Šotni lončki in šotne tablete

Vrtičkarji se pogosteje odločamo za direktno setev v šotne lončke ali tablete. Šotne lončke napolnimo z zemljo do enega centimetra pod robom, posujemo s semeni, prekrijemo s tanko plastjo zemlje ter vse skupaj rahlo zalijemo oziroma popršimo z vodo. Sejance redčimo tako, da ostaneta v lončku le dva najmočnejša, ki ju nato z lončkom vred presadimo v vrt. Šotne tablete pred uporabo namočimo v vodo, da se napojijo in dobijo obliko pokončnega valja, nato pa v površino vtisnemo seme. Tudi to sadiko posadimo v vrt skupaj s tableto.
Šotni lončki in tablete imajo visoko sposobnost zadrževanja vode. V njih se korenine mladih rastlin tudi hitreje razvijajo in so bolj odporne na škodljivce in bolezni. Korenine sejancev so tako spomladi zaščitene pred poškodbami, saj jih v vrt ali v večje posode za vrtiček na balkonu presadimo skupaj z lončkom oziroma tableto. Šota se kasneje v tleh razgradi.

Sobni rastlinjaki

Skozi prozoren pokrov sobnega rastlinjaka sonce greje substrat in skupaj z vlago ustvarja primerne pogoje za kalitev. V spodnji del rastlinjaka vstavimo šotne lončke ali šotne tablete. Lončke napolnimo z zemljo, posejemo seme in površino navlažimo s pršilnikom. Vstavljene šotne tablete zalijemo z vodo, da se napojijo. Kasneje skrbimo, da bo substrat v rastlinjaku stalno vlažen.

Doma narejeni sobni rastlinjaki

Omislimo si lahko tudi zanimive male rastlinjake, izdelane iz spodnjih delov plastičnih steklenic. Vsak del naj bo visok 5 do 10 cm, zgornji (pokrov) lahko nekoliko več. V spodnji del naredimo drenažne odprtine in nasujemo substrat ter posejemo seme. Zgornjega uporabimo za pokrov, zaradi zračenja pa vanj prav tako naredimo nekaj odprtinic. Da bo okenska polica lepša, lahko spodnje dele »malih rastlinjakov« porišemo ali okrasimo s pisanim papirjem.

Substrat za prve setve

Substrat mora imeti tudi dobro sposobnost vezanja vlage in zagotavljanja zadostne zračnosti tal ter ne sme vsebovati škodljivih organizmov in semena plevelov. Najboljše je, da kupimo že pripravljen substrat za sejanje in pikiranje, saj ima vse primerne lastnosti, potrebne za dober vznik in rast mladih rastlinic.

Namig

Za kaljenje semen lahko uporabimo različne vrste odpadne embalaže in tako prispevamo k varovanju našega okolja. Posodica za sveže narezano sadje SPAR to go se lahko hitro spremeni v kalilnik. Ko sadje pojemo, posodo speremo in jo napolnimo z nekaj pestmi zemlje za vrtnine. Napravimo majhno luknjico, vanjo položimo seme in ga prekrijemo s tanko plastjo zemlje ter postavimo na toplo in svetlo mesto. Zalivamo zmerno in s postano vodo. Kaj kmalu nas bo razveselil kalček avtohtone sorte, ki ga spomladi lahko presadite v vrtno gredo ali v pripravljen lonček na balkonu ali okenski polici.

(vir: Semenarna Ljubljana)

Deli s prijatelji
Vsi vrtnarjenje

Preberi več zanimivih vsebin

Začetek sezone

Začetek sezone

Preberi več
Paprika – brez nje ne gre!

Paprika – brez nje ne gre!

Preberi več
Skrb za solato na vrtu

Skrb za solato na vrtu

Preberi več

Projekt SPAR Kot nekoč

Spar Slovenija podpira ohranjanje avtohtonih sort. S preverjenimi pridelovalci po celi Sloveniji je sklenil partnerstva, da zasejejo slovenske avtohtone in udomačene sorte zelenjave SPAR Kot nekoč. Spar Slovenija se je zavezal, da jamči 100% odkup. Izberite pridelke avtohtonih sort in uživajte v pristnih domačih okusih. Skupaj tako pomagamo ohranjati naš zaklad za danes in jutri.
Izvedi več o pridelkih avtohtonih sort

naroči se nae-obvestila