Skrb za solato na vrtu

Solata je priljubljena, nezahtevna za pridelavo ter zaradi pestrosti oblik, tekstur in barv nikoli dolgočasna. Naj bo krhkolistna (kristalka), maslenka ali stožčasta (štrucarka), v naših obrokih je nepogrešljiva.
Solata ima kratko rastno dobo, zato jo na gredi kombinirajte z drugimi zelenjadnicami: spomladi z redkvico, grahom, kolerabico, čebulo, česnom, pozneje pa s paradižnikom, papriko, peso, porom, zeljem … Pravzaprav je najbolje, da zapolnite vsak prazen prostor.
Ko posejemo semena ali posadimo sadike solate na gredice, nimamo več veliko dela. Paziti moramo le, da:
- je med njimi razdalja okoli 20 do 30 cm – če so pregosto skupaj, jih je potrebno redčiti, če želimo glavice,
- v sušnih dneh ne pozabimo na zalivanje,
- zrahljamo tla okoli solat in odstranimo plevel.
Zalivanja in pletja skorajda ne bo, če boste naredili na gredici zastirko: iz slame, pokošene in nekoliko posušene trave, ovčjega filca, narezanih bezgovih vej, praproti, kopriv …
Torej, poenostavite si delo in – želim vam veliko čudovitih glavic solat.
Napisala: Metka Ternjak