Zvrhana košara paradižnikov

Zvrhana košara paradižnikov
24-Avg-2018

Med vrtičkarji je pogovor o paradižniku zelo pogost. Zvrhana košara zrelih, od sonca še toplih paradižnikov so sanje vsakega ljubitelja vrta. Ampak kaj, ko včasih rad ponagaja in zahteva precej pozornosti, seveda pa tudi nekaj znanja in pazljivosti, da nam lepo uspeva.

Pogosto mu – zlasti na začetku poletja – vreme ni preveč naklonjeno. Precej nizke temperature, zelo veliko vlage in kasnejši vroči dnevi lahko botrujejo kar nekaj težavam.

Strehe ali dovolj zračni plastenjaki se običajno izkažejo za dobrodošle, še bolj pa se izkažejo zdrave in kakovostne sadike (ne prevelike in posajene pravi čas – ne prezgodaj). Če poskrbimo še za lepo prerahljano, bogato, a ne pregnojeno prst, bomo že bliže uspehu. Če mlade sadike okrepimo z rednim škropljenjem (npr. s koprivami, algami …), poskrbimo za dognojevanje (npr. s koprivami in gabezom) in jih preventivno škropimo (jaz z žajbljevim čajem, mlekom, sodo …), jih redno pregledujemo in redčimo – bomo bogato nagrajeni. Nagrajeni bomo pa tudi z delom: z nabiranjem in spravilom.

Če imamo plodov več, kot jih lahko sproti porabimo, ti kar kličejo po shranjevanju za zimski čas.

Prava delikatesa so posušeni paradižniki, vloženi v oljčno olje.

Včasih sem sušila le pelate, zdaj posušim tudi različne sorte majhnih paradižnikov, ki jih samo razpolovim, in tudi večje, ki jim izdolbem meso in »lupinico« narežem na tanke rezine. Te naložim na pladenj ali mrežico in jih  posolim. Včasih dodam še vejice rožmarina, žajblja, čili ali rezine česna. Sušim ga lahko na soncu ali v sušilnikih. Paradižnik je primeren za vlaganje v olje, ko je na otip podoben posušeni marelici ali slivi.

Paradižnik je ena izmed redkih zelenjavnic, ki s kuhanjem pridobi – zaradi likopenov. S toplotno obdelavo in manjšim dodatkom maščobe jih naše telo lahko veliko bolje absorbira. Ob kuhanju sicer pridobimo več likopena, a manj vitaminov, ki se zaradi vročine uničijo. Odlično je torej, če paradižnik uživamo surov in kuhan.

Da obogatimo shrambo za hladnejše dni  paradižnike narežemo na kose in jih kuhamo, da del vode povre. Za popestritev okusa lahko dodamo papriko, por, čebulo, bučke, jajčevce, čili, različna zelišča … Če večjih kosov ne želimo, omako spasiramo (pretlačimo). Z vročo omako napolnimo sterilne kozarce in jih zapremo. Pokrijemo in počasi ohladimo.

Še na nekaj ne smemo pozabiti, kadar imamo lepe in zanimive plodove paradižnika: na semena.

Izberemo najlepše, zrele in mehke plodove. Uporabimo mokri postopek pridobivanja semen s fermentacijo. Pri tem se razgradi ovojnica, ki obdaja semena (ovojnica slabša in preprečuje kalitev), hkrati pa s fermentacijo preprečimo, da bi se na semenu razvile bolezni. Plod prerežemo in v steklen kozarec iztisnemo semena. Dodamo malo vode in kozarec prekrijemo z gazo. Pustimo od 2 do 4 dni na toplem, da se naredi belkasta prevleka. Nato vsebino stresemo na cedilo in temeljito splaknemo pod tekočo vodo. Semena stresemo na krožnik, jih temeljito posušimo in shranimo v papirnato vrečico ali steklen kozarček. Tako kot so počeli nekoč. In ne pozabimo na oznako.

Okus domačih paradižnikov je zares bogat in nekaj posebnega. Zato pripravimo dovolj zaloge, da bomo lažje dočakali novo sezono.

Pa dober tek ob slastnih bagetah, polnjenih s paradižnikom iz olja, ali pa ob špagetih s paradižnikovo omako, posutim z parmezanom in baziliko!

Napisala: Metka Ternjak

Deli s prijatelji
Vsi vrtnarjenje

Preberi več zanimivih vsebin

Začetek sezone

Začetek sezone

Preberi več
Dragocena kopriva

Dragocena kopriva

Preberi več
Paprika – brez nje ne gre!

Paprika – brez nje ne gre!

Preberi več

Projekt SPAR Kot nekoč

Spar Slovenija podpira ohranjanje avtohtonih sort. S preverjenimi pridelovalci po celi Sloveniji je sklenil partnerstva, da zasejejo slovenske avtohtone in udomačene sorte zelenjave SPAR Kot nekoč. Spar Slovenija se je zavezal, da jamči 100% odkup. Izberite pridelke avtohtonih sort in uživajte v pristnih domačih okusih. Skupaj tako pomagamo ohranjati naš zaklad za danes in jutri.
Izvedi več o pridelkih avtohtonih sort

naroči se nae-obvestila