Grozdje gutedel (žlahtnina ali španjol)

Vitis vinifera

Ime: Grozdje gutedel (žlahtnina ali španjol) - stara sorta

Opis sorte: Prvič pa pri nas lahko izberete tudi vrhunsko namizno belo in rdeče grozdje gutedel – ta stara slovenska sorta, znana tudi pod imenom bela in rdeča žlahtnina ali španjol, je v naših krajih poznana že od časa Habsburžanov.

Grozdje gutedel (žlahtnina ali španjol)

Kako jo prepoznamo

Grozd je srednje velik, zgoraj je zbit, ima dolg pecelj, težak je okoli 120-200g. Jagoda je srednje debela, na sončni strani je rjavkasta.
Poleg nežnega sadnega okusa, ki ne pogreni, je gutedel cenjen tudi zaradi tanke kožice grozdnih jagod.

Shranjevanje

Grozdje gutedel ni primerno za dolg transport ali skladiščenje.

Pridelovalec

Podjetje Darsad je družinska kmetija, ki jo že od petdesetih let prejšnjega stoletja odlikuje domače znanje in ljubezen do sadja. Prvotno so v družini Krošelj gojili le breskve, danes pa se ukvarjajo z raznovrstnimi pridelki – so edini pridelovalec avtohtone slovenske sorte namiznega grozdja, vzgajajo pa tudi jabolka, jagodičevje, orehe, marone in šparglje. Vzpostavili so integrirani način pridelave sadja, pri tem jih odlikuje tudi certifikat global G.A.P., ki je najvišji standard kakovosti kmetijske prakse, in standard HACCP, ki s pomočjo mednarodno veljavnih načel zagotavlja varno prehrano in živila.

Posebnosti

Žlahtno grozdje predstavlja priljubljeno izbiro, saj je slovenskega porekla in sladko kislega okusa, ponaša pa se tudi s tanko kožico, kar pomeni, da je prijetno za grizljanje.

Vse sorte pridelkov

Preberi več zanimivih vsebin

Začetek sezone

Začetek sezone

Preberi več
Dragocena kopriva

Dragocena kopriva

Preberi več
Vrtičkanje z Metko – o meni

Vrtičkanje z Metko – o meni

Preberi več
Paprika – brez nje ne gre!

Paprika – brez nje ne gre!

Preberi več