Jabolko kanadka

Malum

Ime: Jabolko kanadka - stara sorta

Opis sorte: Sorta je nastala kot naključni sejanec. Verjetno izhaja iz Normandije, od koder so jo naseljenci prenesli v Kanado, od tam pa je ponovno prišla v Evropo. V Franciji je bila ta triploidna sorta opisana že leta 1771. Drevo je močne rasti, z veliko okroglasto krošnjo. Zarodi bolj pozno, potem rodi dobro ter letno.

Jabolko kanadka

Kako jo prepoznamo

Plodovi so debeli do zelo debeli, izjemoma pri močni obloženosti dreves le srednje debeli. Po obliki so sploščen do sploščeno okroglasti ali kopasti. Koža je zelena, ki z dozorevanjem prehaja v svetlo zelenkasto rumeno ali bledo rumeno. Meso je zelenkasto, pozneje svetlorumenkasto. Na zraku hitro potemni. Je srednje čvrsto do čvrsto, pozneje prhko, srednje grobozrnato, srednje sočno, odličnega sladko-kislega okusa z renetno aromo.

Posebnosti

V naših krajih je poznana tudi pod imenoma pariški rambur in pariserca. V preteklosti je bila pri nas še posebno razširjena v Tunjicah nad Kamnikom, kjer je bila poznana pod imenom liberman.

Shranjevanje

V hladilnici jo lahko skladiščimo do maja, v temni kleti zdrži do februarja.

Uporaba

Uporabljamo jo kot namizno in gospodarsko jabolko.

Vse sorte pridelkov

Preberi več zanimivih vsebin

Začetek sezone

Začetek sezone

Preberi več
Dragocena kopriva

Dragocena kopriva

Preberi več
Vrtičkanje z Metko – o meni

Vrtičkanje z Metko – o meni

Preberi več
Paprika – brez nje ne gre!

Paprika – brez nje ne gre!

Preberi več