Krompir bistra

Solanum tuberosum L.

Ime: Krompir bistra - avtohtona slovenska sorta

Opis sorte: Bistra je priljubljena pozna sorta krompirja. Dozoreva konec avgusta in se zelo dobro skladišči, zato je primerna za uporabo do pozne pomladi.

Krompir bistra

Kako jo prepoznamo

Krompir bistra prepoznamo po drobnejših do srednje debelih gomoljih. Očesa so srednje globoka, meso je belo, kožica pa svetla. Gomolji so precej odporni na okužbo z različnimi boleznimi.

Uporaba

Bistra je zelo vsestranski in okusen krompir. Meso je srednje čvrsto, ima odlično aromo in se običajno ne razkuha. Odličen je pečen, pražen, kuhan in pretlačen, zabeljen, v juhah, musakah …

Shranjevanje

Krompir bistra za ozimnico hranimo v temi pri temperaturi nad 5 °C.
Če nimamo primernega mesta za hrambo, ga raje kupujemo sproti.

Pridelovalec

Na območju med Ljubljano in Krvavcem se nahajajo njive Kmetije Burger,
ki je najbolj poznana po integrirani pridelavi krompirja, pa tudi ostali zelenjavi.
V sodelovanju s Sparom so letos posadili dve slovenski avtohtoni sorti –  kifeljčarja kresnik in bistro.

Posebnosti

Ste vedeli, da na svetu obstaja več kot 4.000 sort krompirja, ki večinoma prihajajo iz Andov? V Sloveniji imamo 11 domačih sort. Med njimi je tudi zelo cenjena pozna sorta bistra, ki se odlično obnese za kuhanje in pečenje.

Vse sorte pridelkov

Preberi več zanimivih vsebin

Skrb za solato na vrtu

Skrb za solato na vrtu

Preberi več
Začetek sezone

Začetek sezone

Preberi več
Dragocena kopriva

Dragocena kopriva

Preberi več
Vrtičkanje z Metko – o meni

Vrtičkanje z Metko – o meni

Preberi več