Kmetija Jarkovič

Kmetija Jarkovič

Kmetija Jarkovič leži v vasi Brod v Podbočju na jugovzhodnem delu Krške kotline. Dolina je poznana po ugodnih pogojih za pridelavo sadja in zelenjave, predvsem zaradi primernih tal in osončenja. Po besedah glavnega kmetovalca, Igorja Jarkoviča,  ki je kmetijo prevzel od svojih starih staršev in staršev, ti dejavniki pomembno vplivajo na kakovosten pridelek. Kmetija je najbolj poznano po sočnih jagodah, katerim se pridružujejo še stročji fižol, melone, solatnice in številne druge vrste pridelkov. Za nekatere svoje pridelke imajo pridobljen evropski certifikat GLOBALG.A.P.

 

Na kmetiji obdelujejo 32 hektarjev zemlje, v sklopu projekta SPAR Kot nekoč pa so na približno 22 hektarjih zasadili dve vrsti fižola in dve vrsti paprik – fižol stročji Ptujski maslenec rumen in fižol stročji Klemen zelen ter papriko Botinska rumena in papriko Sivrija. Sodelovanje pri projektu predstavlja kmetiji Jarkovič izziv, saj se s pridelavo avtohtonih sort letos srečujejo prvič, vendar pa pričakujejo okus, ki bo drugačen in boljši. Okus, ki je v spominih naših staršev in starih staršev.

 

Povejte nam, s čim se ukvarjate?
Na kmetiji Jarkovič se že več generacij ukvarjamo z zelenjadarstvom, sadjarstvom in vinogradništvom. Obdelujemo 32 hektarjev površin, od tega 10 hektarjev jagod, ostalih 22 hektarjev pa predstavljajo vrtnine, kot so solate, fižol, paprike, radič in ostalo. Zelenjavo in sadje pridelujemo na način integrirane pridelave. Integrirana pridelava je naravi prijazen način pridelave, kjer se prideluje kakovostna in zdrava hrana z uporabo naravnih virov ter mehanizmov, ki zmanjšujejo negativne vplive kmetovanja na okolje in zdravje ljudi.

 

Koliko ljudi je zaposlenih na vaši kmetiji?
Rednih sodelavcev je devet, na vrhuncu sezone pa je pri nas zaposlenih tudi do 120 ljudi. Smo namreč v območju velikega namakalnega sistema, ki pokriva okoli 300 hektarjev.

 

Kako ste se odzvali povabilu?
Zelo smo veseli, da nas je Spar vključil v projekt SPAR Kot nekoč. Za nas pomeni to izziv na področju tehnologije pridelave. Seveda si tudi mi želimo ohraniti naše domače avtohtone sorte in veseli smo, da so se s tem projektom začele pomikati z majhnih vrtov na večje njivske površine. Mi smo posadili domače avtohtone sorte stročjega fižola, to sta stročji fižol Ptujski maslenec rumen in fižol stročji Klemen zelen, ter udomačeni sorti paprik, torej papriko Botinska rumena in papriko Sivrija.

 

So te sorte zahtevnejše od drugih?
Na kmetiji Jarkovič se z avtohtonimi sortami srečujemo prvič. Po prvih opažanjih smo ugotovili, da so za razliko od hibridov malenkost bolj zahtevne oziroma občutljive. Kaljivost je manjša, prav tako tudi odpornost na razne bolezni in škodljivce. To pa v praksi potem seveda pomeni, da je potrebno za te rastline bolj aktivno skrbeti. Kljub vsemu pa pričakujemo okus, ki bo drugačen. Okus, ki je v spominu naših staršev in starih staršev.

 

Kaj za vas pomeni to, da vam Spar zagotavlja 100-odstotni odkup?
Za nas je to seveda zelo pozitivno. Je spodbuda za prihodnje načrte, daje pa nam tudi motivacijo, da delo opravimo tako, kot se spodobi. Želimo, da kupci prejmejo kvalitetne pridelke, s katerimi bodo zadovoljni.

Deli s prijatelji
Vsi pridelovalci

Projekt SPAR Kot nekoč

Spar Slovenija podpira ohranjanje avtohtonih sort. S preverjenimi pridelovalci po celi Sloveniji je sklenil partnerstva, da zasejejo slovenske avtohtone in udomačene sorte zelenjave SPAR Kot nekoč. Spar Slovenija se je zavezal, da jamči 100% odkup. Izberite pridelke avtohtonih sort in uživajte v pristnih domačih okusih. Skupaj tako pomagamo ohranjati naš zaklad za danes in jutri.
Izvedi več o pridelkih avtohtonih sort

naroči se nae-obvestila

Preberi več zanimivih vsebin

Skrb za solato na vrtu

Skrb za solato na vrtu

Preberi več
Paprika – brez nje ne gre!

Paprika – brez nje ne gre!

Preberi več
Začetek sezone

Začetek sezone

Preberi več