Čebulna pita

Čebulna pita
11-Sep-2017

Sestavine

  • 1: zavitek listnatega testa
  • 200 g: dimljenega tofuja
  • 500 g: ptujske čebule
  • 2 žlici: oljčnega olja
  • 2 žlici: bio masla
  • 2 žlici: vina
  • po okusu: Sol, poper
  • po okusu: Timijan, Muškatni orešček, Sveži timijan
  • 2: jajci
  • 100 g: kisle smetane
  • 30 g: ribanega sira

Priprava

Francoske slane pite, znane kot quiche (kiš), so res prvovrsten izum in eden bolj glamuroznih načinov, kako pojesti več zelenjave. V spodnji piti boste recimo uporabili kar pol kile čebule! Kar je seveda super novica, saj čebula velja za umami zelenjavo (umami pomeni slasten slan okus po japonski), pa še strašansko zdrava je. V tej piti se druži s samimi okusnimi, bogatimi sestavinami, tako da vam je že ob branju seznama najbrž jasno, da bo to ena res slastna jed, kot nalašč za jesenska druženja ob hrani in kakšnem mladem vinu.

Pečico segrejemo na 180 stopinj.

Testo razvaljamo in damo v pekač s premerom 26 centimetrov, ki smo ga premazali z maslom. Odvečno testo, ki visi čez rob, odrežemo. Dno prepikamo z vilicami. 10 minut pečemo pri 180 stopinjah.

Tofu narežemo na tanke rezine, nato na kvadratke. Čebulo narežemo na tanke polmesece. V loncu z debelim dnom razpustimo maslo, dodamo oljčno olje in segrejemo. Dodamo dimljeni tofu in ga hrustljavo opražimo. Dodamo narezano čebulo in na zmernem ognju pražimo, da začne karamelizirati (postane rjava). Posolimo in zalijemo z vinom ter dodamo še ostale začimbe.

Medtem, ko se čebula praži (okoli 10-15 minut), v srednje veliki skledi z vilicami zmešamo jajca in kislo smetano, dodamo ščep soli in malo muškatnega oreščka.

Predpečeno testo nadevamo s čebulnim nadevom, prelijemo z jajčno zmesjo in posujemo z ribanim sirom.

Pečemo 25 minut na 180 °C. Ko vzamemo iz pečice, naj še nekaj minut odstoji, preden jo razrežemo na kose.

Okrasimo s svežim timijanom. Postrežemo toplo ali sobne temperature.

 

Recept pripravila: Zulejka Javeršek

Deli s prijatelji
Vsi recepti

Preberi več zanimivih vsebin

Paprika – brez nje ne gre!

Paprika – brez nje ne gre!

Preberi več
Dragocena kopriva

Dragocena kopriva

Preberi več
Vrtičkanje z Metko – o meni

Vrtičkanje z Metko – o meni

Preberi več

Projekt SPAR Kot nekoč

Spar Slovenija podpira ohranjanje avtohtonih sort. S preverjenimi pridelovalci po celi Sloveniji je sklenil partnerstva, da zasejejo slovenske avtohtone in udomačene sorte zelenjave SPAR Kot nekoč. Spar Slovenija se je zavezal, da jamči 100% odkup. Izberite pridelke avtohtonih sort in uživajte v pristnih domačih okusih. Skupaj tako pomagamo ohranjati naš zaklad za danes in jutri.
Izvedi več o pridelkih avtohtonih sort

naroči se nae-obvestila