Poletno pisana riževa solata

Poletno pisana riževa solata
19-Jul-2017

Sestavine

  • 2 čajni skodelici: integralnega riža
  • 3 čajne skodelice: vode
  • 2 ščepa: soli
  • 2 papriki: sorte sivrija
  • 1: rdeča paprika
  • 4: kisle kumarice
  • 2: pesti kuhane koruze
  • Pol: rdeče čebule
  • 100 g: dimljenega sira/tofuja
  • 1 pest: oliv
  • 2 žlici: oljčnega olja
  • 1 žlica: balzamičnega kisa
  • 1 žlica: svežega nasekljanega peteršilja
  • po okusu: Sol, poper, čili (po okusu)
  • 2 žlici: majoneze (neobvezno)

Priprava

Kadar ne vem, kaj bi postregla na pikniku ali poletni zabavi, se vedno spomnim na zvesto riževo solato, ki me v različnih izvedbah spremlja že od otroštva. Najlepše pri riževi solati je to, da prenese (skoraj) vse – kar koli se vam “zlušta”, lahko pristane v njej. Kot otroku mi je bila všeč z veliko sira in majoneze, sedaj pa imam raje malce bolj prefinjeno različico, v kateri je veliko različne zelenjave in namesto majoneze oljčno olje, balzamični kis in poper, in ki vam jo predlagam v tem receptu. Kadar morate nahraniti gručo ljudi na pikniku, pa jo le zabelite z nekaj majoneze, domače, kupljene ali veganske, to je vedno uspešnica.

Priprava:

Riž damo v lonec z debelim dnom, prelijemo z mrzlo vodo in pustimo na močnem ognju, da zavre; ko zavre, plamen/temperaturo zmanjšamo, riž solimo in lčonec pokrijemo. Kuhamo 30-45 minut oz. dokler se riž ne zmehča in vpije vse vode. Pustimo  stati pokrito še 15 minut. Riž ohladimo pod mrzlo vodo (ali počakamo, da se sam ohladi).

Papriko narežemo na kockice, kumarice na kolobarčke. Čebulo nasekljamo. Dimljeni tofu ali sir narežemo na kocke. Vso zelenjavo in dodatke vmešamo v riž. Začinimo z oljem, kisom, soljo in poprom, ter po želji dodamo majonezo. Riževo solato lahko postrežemo takoj, še boljša pa je po kaki uri v hladilniku.

Recept pripravila: Zulejka Javeršek

Deli s prijatelji
Vsi recepti

Preberi več zanimivih vsebin

Dragocena kopriva

Dragocena kopriva

Preberi več
Skrb za solato na vrtu

Skrb za solato na vrtu

Preberi več
Paprika – brez nje ne gre!

Paprika – brez nje ne gre!

Preberi več

Projekt SPAR Kot nekoč

Spar Slovenija podpira ohranjanje avtohtonih sort. S preverjenimi pridelovalci po celi Sloveniji je sklenil partnerstva, da zasejejo slovenske avtohtone in udomačene sorte zelenjave SPAR Kot nekoč. Spar Slovenija se je zavezal, da jamči 100% odkup. Izberite pridelke avtohtonih sort in uživajte v pristnih domačih okusih. Skupaj tako pomagamo ohranjati naš zaklad za danes in jutri.
Izvedi več o pridelkih avtohtonih sort

naroči se nae-obvestila